Direct naar content

Geldpraat seizoen 1

Geldpraat seizoen 1

In Geldpraat seizoen 1 zoeken Nibud-collega’s Julia, Joanne, Max en Nanne uit of een huis kopen eigenlijk beter is dan een huis huren. Waarom zijn sommige mensen meer of minder vatbaar voor schulden maken? En hoe maak je geld bespreekbaar met mensen in je omgeving?

Elke aflevering vertelt een gast je alles wat je wilt weten over het onderwerp. In Geldpraat op straat stellen we mensen op straat de centrale vraag van de aflevering en in Nannes Geldlab gaat Nanne aan de hand van een experimentje op zoek naar de wetenschap achter onze omgang met geld.

Aflevering 1: Is een huis kopen nog wel van deze tijd?

Gast: Marcel Warnaar (Nibud)

De huizenprijzen stijgen de laatste jaren maar door en er lijkt geen eind aan te komen. Dat kan toch niet zo doorgaan? Waarom richten zoveel mensen zich op het maximale hypotheekbedrag? En is kopen eigenlijk beter dan huren?

Aflevering 2: Zijn schulden je eigen schuld?

Gast: Barbara Braams (Vrije Universiteit Amsterdam)

Eén op de drie Nederlandse huishoudens heeft een betalingsachterstand, en meer dan een miljoen Nederlanders hebben problematische schulden. Daarvan krijgt maar ongeveer 14 procent hulp, de rest probeert het zelf op te lossen. Maar wat doen schulden eigenlijk met je hersenen? En kun je aan iemands hersenen zien of hij later in de schulden komt?

Aflevering 3: Hoe voorkom je ruzies over geld?

Gast: Karin Radstaak (Nibud)

Of het nou gaat over je zak- of kleedgeld, een rondje geven in de kroeg of betalen voor die kapotte koelkast in je studentenhuis, iedereen heeft wel eens ruzie gehad over geld. Maar hoe kun je dat voorkomen? En hoe maak je geldzaken makkelijker bespreekbaar?

Aflevering 4: Jaagt het leenstelsel ouders op kosten?

Gasten: Maurice Knijnenburg (Nationale Jeugdraad) en Annette Groen (Nibud)

Het huidige leenstelsel verving in 2015 de basisbeurs. Nu, zes jaar later, worden de (onbedoelde) gevolgen van het leenstelsel steeds meer duidelijk. Worden studenten steeds afhankelijker van hun ouders? En wat betekent dat voor kansengelijkheid?

Aflevering 5: Kun je arm zijn in Nederland?

Gast: Jesse Frederik (De Correspondent)

Nederland is een rijk land, maar dat zegt niet dat er geen armoede bestaat. Wat betekent arm zijn in Nederland? Wat doet de politiek om armoede te bestrijden, en is dat effectief? En hoe is de toeslagenaffaire ontstaan en wat zijn de gevolgen ervan?

Aflevering 6: Is beleggen het nieuwe sparen?

Gast: Peter Siks (BinckBank)

De rente op spaargeld is tegenwoordig erg laag, en dat maakt beleggen voor veel jongeren interessant. Heeft sparen überhaupt nog zin eigenlijk? Wanneer kun je het beste beginnen met beleggen? En wanneer kun je misschien beter nog even wachten?