Direct naar content

Is beleggen het nieuwe sparen?

Is beleggen het nieuwe sparen?

De rente op spaargeld is tegenwoordig erg laag, en dat maakt beleggen voor veel jongeren interessant. Heeft sparen überhaupt nog zin eigenlijk? Wanneer kun je het beste beginnen met beleggen? En wanneer kun je misschien beter nog even wachten?

Dat en meer hoor je in de zesde Geldpraat-aflevering: Is beleggen het nieuwe sparen? Op deze pagina vind je achtergronden over de onderwerpen die we in de podcast bespreken, maar ook bonusmateriaal dat je nog niet gehoord hebt!

Deze content is beschikbaar na het accepteren van de cookies.

Te gast is …

Onze gast deze aflevering is Peter Siks. Peter is werkt al zo’n 35 jaar in de financiële wereld en weet veel over beleggen. Hij is onder meer geïnteresseerd in de psychologische aspecten van beleggen en sinds 2010 is hij werkzaam bij BinckBank als beleggerstrainer. Ook schreef hij het boek Beleggen voor dummy’s.

Kost duurzaam beleggen me rendement?

In dit bonusfragment legt Peter uit waarom duurzaam beleggen geen rendement rendement kost ten opzichte van traditionele beleggingen. En hoe zit het met verschillende niveaus van duurzaamheid?

Onderzoeken van het Nibud

  • De coronacrisis en ons geld (2021)
    Een kwart van de Nederlanders belegt momenteel. Zo’n 10 procent van hen is daar recent mee begonnen. Van de respondenten met minder dan € 2000 spaargeld, belegt een kwart en dat vindt het Nibud zorgwekkend. 22 procent van de mensen die zegt moeite te hebben met rondkomen, belegt.
  • Geldzaken in de praktijk (2019)
    Van de huishoudens heeft 83 procent een spaarrekening: een eigen spaarrekening en/of een gezamenlijke met de partner. Dat betekent dat 17 procent van de huishoudens geen spaarrekening heeft. Van de huishoudens met een spaarrekening, heeft 37 procent minder dan 5.000 euro aan spaargeld. Ruim een kwart van de huishoudens heeft (ook) andere vormen van vermogen dan spaargeld, zoals aandelen, obligaties, tweede woning et cetera.
  • Geld achter de hand makkelijker maken (2017)
    2,5 miljoen huishoudens hebben te weinig (spaar)geld achter de hand en lopen daardoor een risico op financiële problemen. Het Nibud adviseert dat de samenleving in moet zetten op het stimuleren van ongemerkt sparen.

Nibud-nieuws over dit onderwerp

Nóg meer weten?

Bekijk dan eens onze informatie over sparen en beleggen op de Nibud-website.