Direct naar content

Jaagt het leenstelsel ouders op kosten?

Jaagt het leenstelsel ouders op kosten?

Het huidige leenstelsel verving in 2015 de basisbeurs. Nu, zes jaar later, worden de (onbedoelde) gevolgen van het leenstelsel steeds meer duidelijk. Worden studenten steeds afhankelijker van hun ouders? En wat betekent dat voor kansengelijkheid?

Dat en meer hoor je in de vierde Geldpraat-aflevering: Jaagt het leenstelsel ouders op kosten? Op deze pagina vind je achtergronden over de onderwerpen die we in de podcast bespreken, maar ook bonusmateriaal dat je nog niet gehoord hebt! Meer over de verkenning van de SER waar Maurice over vertelt vind je hier.

Deze content is beschikbaar na het accepteren van de cookies.

Te gast zijn …

Onze eerste gast deze aflevering is Maurice Knijnenburg. Maurice is voorzitter van de Nationale Jeugdraad en van het jongerenplatform van de SER (Sociaal-Economische Raad). Hij rondde in 2020 zijn bachelor politicologie af en komt in zijn huidige functie op voor de belangen van jongeren, zodat ook hun stem gehoord wordt.

Ook te gast deze aflevering is Nibud-collega Annette Groen. Annette richt zich vooral op financieel gedrag van jongeren in haar onderzoek bij het Nibud. Eén van de onderzoeken die zij uitvoert is het studentenonderzoek, dat om de paar jaar gedaan wordt. Zo worden ontwikkelingen in allerlei geldzaken van jongeren duidelijk. Omdat het nieuwste studentenonderzoek in juni 2021 verschenen is, vertelt ze in deze Geldpraat-aflevering over de belangrijkste resultaten.

Welke invloed hebben jongeren zelf?

In dit bonusfragment legt Maurice uit waarom het zo belangrijk is dat studenten mee mogen denken over bijvoorbeeld een leenstelsel. Hoe werkte dat eigenlijk met politici die studerende kinderen hebben en die de gevolgen van het nieuwe leenstelsel zelf ervoeren?

Onderzoeken van het Nibud

 • Nibud Studentenonderzoek 2021 (2021)
  Studenten zijn afhankelijker van hun ouders geworden en daardoor minder financieel zelfstandig dan in 2017. Ze maken zich ook meer zorgen over hun studieschuld.
 • Inkomenspositie van studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (2021)
  Jonge uitwonende studenten die een bbl-opleiding volgen, kunnen niet rondkomen van het salaris dat zij tijdens hun opleiding verdienen.
 • Bewust lenen bij studenten bevorderen (2019)
  Uit het onderzoek blijkt dat studenten minder lenen als zij inzicht hebben in hun maandelijkse aflosbedrag en de termijn waarop ze hun aflossing zouden kunnen voldoen.
 • Nibud Studentenonderzoek 2017 (2017)
  Meer dan de helft van de studenten (54 procent) gebruikt de rentedragende lening die zij hebben afgesloten voor hun studie, ook om te sparen. Bijna 40 procent spaart van het geleende bedrag omdat de rente op de lening zo laag is.
 • Nibud Studentenonderzoek 2015 (2015)
  36 procent van de hbo- en wo-studenten leent bij DUO. Een derde van hen leent onder andere om dit geld na de studie achter de hand te hebben, sommigen ook voor de aankoop van een eigen woning.
 • Mbo’ers in geldzaken (2015)
  Gemiddeld hebben mbo-studenten 549 euro per maand te besteden. Dit is het totaal aan inkomsten (studiefinanciering, bijdrage van ouders, stage/werkplek, bijbaan, etc.). De inkomsten van thuiswonende en uitwonende studenten verschillen sterk: 455 euro versus 903 euro.

Nibud-nieuws over dit onderwerp

Nóg meer weten?

Bekijk dan eens onze informatie over studeren op de Nibud-website.