Direct naar content

Kun je arm zijn in Nederland?

Kun je arm zijn in Nederland?

Nederland is een rijk land, maar dat zegt niet dat er geen armoede bestaat. Wat betekent arm zijn in Nederland? Wat doet de politiek om armoede te bestrijden, en is dat effectief? En hoe is de toeslagenaffaire ontstaan en wat zijn de gevolgen ervan?

Dat en meer hoor je in de vijfde Geldpraat-aflevering: Kun je arm zijn in Nederland? Op deze pagina vind je achtergronden over de onderwerpen die we in de podcast bespreken, maar ook bonusmateriaal dat je nog niet gehoord hebt!

Deze content is beschikbaar na het accepteren van de cookies.

Te gast is …

Onze gast deze aflevering is Jesse Frederik. Jesse is een onderzoeksjournalist die veel schrijft over economie. Je kent Jesse misschien van de podcast De Rudi & Freddie Show of zijn werk voor De Correspondent. Hij schrijft vaak over financiële schandalen en doet onderzoek naar de achtergronden ervan, zoals bij de toeslagenaffaire.

Onderzoeken van het Nibud

 • Analyse vijf jaar armoedebeleid in tachtig gemeenten (2020)
  Uit het onderzoek blijkt dat de huidige inkomensondersteuningsmaatregelen niet geschikt zijn voor de maatschappij van nu. Ze zijn voor aanvrager en verstrekker onvoldoende en te ingewikkeld om mee te werken. Hierdoor komen tienduizenden inwoners maandelijks tientallen euro’s tekort, waardoor zij geldproblemen krijgen
 • Geldzaken in de praktijk 2018-2019 (2019)
  Ruim een kwart (27 procent) van de huishoudens weet niet of ze recht hebben op tegemoetkomingen zoals toeslagen. Van de huishoudens met een laag inkomen weet 1 op de 6 dit niet. Huishoudens die wel weten of ze in aanmerking komen voor tegemoetkomingen, komen makkelijker rond.
 • Rondkomen na pensionering, nu en in de toekomst (2018)
  De afgelopen eeuw is er veel veranderd in de financiële situatie van ouderen. Met de komst van pensioenvoorzieningen via werkgevers en de komst van de ouderdomswet is de armoede onder ouderen sterk afgenomen.
 • Kans op financiële problemen (2016)
  Mensen die spaargeld hebben, planmatig met hun geld omgaan en een geordende administratie hebben, verkleinen de kans om financiële problemen te krijgen. Het Nibud zet op een rij wat de oorzaken zijn van financiële problemen en waarom iemand te maken krijgt met ernstige problemen in plaats van lichte.

Nibud-nieuws over dit onderwerp

Nóg meer weten?

Bekijk dan eens onze informatie over omgaan met minder inkomenbesparen en tegemoetkomingen op de Nibud-website.