Direct naar content

Zijn schulden je eigen schuld?

Zijn schulden je eigen schuld?

Eén op de drie Nederlandse huishoudens heeft een betalingsachterstand, en meer dan een miljoen Nederlanders hebben problematische schulden. Daarvan krijgt maar ongeveer 14 procent hulp, de rest probeert het zelf op te lossen. Maar wat doen schulden eigenlijk met je hersenen? En kun je aan iemands hersenen zien of hij later in de schulden komt?

Dat en meer hoor je in de tweede Geldpraat-aflevering: Zijn schulden je eigen schuld? Op deze pagina vind je achtergronden over de onderwerpen die we in de podcast bespreken, maar ook bonusmateriaal dat je nog niet gehoord hebt!

Deze content is beschikbaar na het accepteren van de cookies.

Te gast is …

Onze gast deze aflevering is cognitief neurowetenschapper Barbara Braams. Barbara doet dus hersenonderzoek en is met name geïnteresseerd in risicogedrag, het onderwerp waar ze op promoveerde. Daarnaast geeft ze les aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Is risicogedrag altijd slecht?

In dit bonusfragment legt Barbara uit waarom jongeren meer risico nemen dan kinderen en volwassenen. Ze vertelt waarom risico’s nemen juist heel belangrijk is. Maar wat heeft dat te maken met leren omgaan met geld?

Onderzoeken van het Nibud

 • Bewust lenen bij studenten bevorderen (2019)
  In dit onderzoek hebben we – in opdracht van DUO en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – onderzocht in hoeverre we verantwoord leengedrag onder studenten kunnen bevorderen met behulp van inzichten uit de gedragswetenschappen.
 • Flexibele betaaldatum (2019)
  Het Nibud heeft bij mensen die minimaal twee maanden achterstand hadden op hun zorgverzekering onderzocht wat er gebeurt als zij zelf mogen bepalen wanneer zij de schuld betalen.
 • Aanbevelingen voor effectiviteitsonderzoek in de schuldhulpverlening (2019)
  Twee jaar lang deed het Nibud onderzoek naar het gebruik van inzichten uit de gedragswetenschappen in de schuldhulpverlening.
 • Financiële problemen (2018)
  Eén op de vijf huishoudens heeft betalingsproblemen, omgerekend 1,35 miljoen huishoudens. Bij 8% gaat het om ernstige betalingsproblemen. Het type betalingsproblemen dat mensen hebben, lijkt te verschuiven.
 • Op weg naar een schuldenvrij leven (2015)
  Een combinatie van verschillende gedragingen vergroot de kans op financiële problemen. Voor deze gedragingen en de oorzaken van financiële problemen is te weinig aandacht in preventie en aanpak van deze problemen.

Nibud-nieuws over dit onderwerp

Nóg meer weten?

Bekijk dan eens onze informatie over kopen en huren op de Nibud-website.